847 Views

Άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα Krav Maga, μετά από σύσταση τόσο του προσωπικού μου γυμναστή όσο και του ψυχολόγου μου. Δέχτηκα σωματική επίθεση χρόνια πριν, σε μια ωραία γειτονιά της Ουάσιγκτον, στις 7 το απόγευμα, μια Τρίτη. Δεν είναι η ώρα ή το μέρος που θα περίμενε κανείς να δεχθεί επίθεση και αυτό είχε μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μου υγεία. Ο προπονητής μου και ο θεραπευτής μου, για διαφορετικούς λόγους, σκέφτηκαν ότι η εκμάθηση μιας πολεμικής δεξιότητας θα με βοηθούσε να ξεπεράσω την επίθεση και να προχωρήσω. Αποδείχθηκε ότι κέρδισα πολύ περισσότερα από αυτό.

Το Krav Maga είναι ένα σύστημα μάχης που αναπτύχθηκε για τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ. Προέρχεται από μια σειρά άλλων συστημάτων μάχης όπως πυγμαχία, πάλη, τζούντο κ.λπ. Αυτές οι μορφές μάχης συνδυάστηκαν μαζί για να δημιουργήσουν ένα σύστημα αποτελεσματικής αυτοάμυνας που δεν βασίζεται σε όγκο, ύψος ή φύλο. Βασίζεται στη νίκη.

Η πρώτη μου μέρα στο Krav Maga ήταν τρομακτική. Δεν ένιωθα ότι κέρδιζα. Έδιωξα τα δάκρυα, καθώς ο εκπαιδευτής μου ο Mike με καθοδηγούσε σε διαφορετικές στάσεις μάχης και αρχάριες κινήσεις. Καθώς μάθαινα να ισορροπώ στα πόδια μου, με κοίταξε. Τρόμαξα. Ο τρόμος και ο φόβος της επίθεσης που είχα βιώσει πριν από χρόνια με κυρίευσαν ξανά. Συνέχισα να απομακρύνομαι και να σκύβω, καθώς πλησίαζε πιο κοντά μου. Με κοίταξε κατάματα και μου μίλησε πολύ αργά: «Τη στιγμή που σου επιτίθενται, δεν είσαι πλεόν το θύμα. Γίνεσαι ο επιτιθέμενος».

Τη στιγμή που σου επιτίθενται, δεν είσαι πλεόν το θύμα. Γίνεσαι ο επιτιθέμενος.

Αυτή είναι μια θεμελιώδης ιδέα στο Krav Maga. Είναι η ιδέα ότι δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να γίνει θύμα. Εάν δεχτείτε επίθεση, επιτεθείτε αντεπιτεθείτε, πιο δυνατά και πιο επιθετικά, γιατί ο σκοπός σας είναι να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, κάποια στιγμή θα πέσετε θύμα επίθεσης. Αυτό μπορεί να γίνει σε μικρό βαθμό, όπως το να αφήσει κάποιος μια αρνητική κριτική προϊόντος, ή σε μεγάλο βαθμό, όπως όταν μία ανταγωνιστική εταιρεία σας συκοφαντεί ή προσπαθεί να κατασκοπεύσει τα οικονομικά σας. Το ερώτημα είναι: Πώς απαντάτε; Πριν από το Krav Maga, θα ήμουν λίγο πιο «καλή». Θα είχα σηκώσει τους ώμους μου, περιμένοντας την εξέλιξη της κατάστασης, ή θα είχα περιοριστεί σε μία θέση θύματος.

Οχι πια.

Η δουλειά μου είναι να προστατεύσω τον εαυτό μου και την εταιρεία μου. Είναι να προστατεύσω τους υπαλλήλους μου και τους πελάτες μου. Και το Krav Maga με έχει μάθει να το κάνω αυτό όχι από τη θέση του θύματος, αλλά από μία θέση προετοιμασίας. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να επιτεθείτε σε έναν επιτιθέμενο είναι να έχετε τις κατάλληλες δεξιότητες για να πολεμήσετε. Στις επιχειρήσεις αυτό σημαίνει:

  • Σύσταση της βασικής ομάδας σας: Διασφαλίστε ότι έχετε έτοιμο έναν δικηγόρο, έναν λογιστή και μια καλή εταιρεία δημοσίων σχέσεων.
  • Προετοιμασία του εαυτού σας: Διασφαλίστε ότι καταλαβαίνετε από πού μπορεί να προκύψουν απειλές, ποιες μπορεί να είναι αυτές και αναπτύξτε ένα σχέδιο για να απαντήσετε σε αυτές.
  • Προετοιμασία της ομάδας σας: Βεβαιωθείτε ότι η ομάδα σας γνωρίζει ότι δεν παίζετε το ρόλο του θύματος και ότι όταν δέχεστε επίθεση αντιμετωπίζετε την κατάσταση κατά μέτωπο από μια θέση κυριαρχίας. Πρόκειται για μία νοοτροπία που πρέπει να έχουν τόσο οι ηγέτες όσο οι υπάλληλοι.
Θα δεχθείτε γροθιά στο πρόσωπο. Καταλάβετε πώς είναι αυτό.

Στην προπόνησή μου στο Krav Maga, ο Mike θα με χτυπήσει στο στομάχι για λίγα λεπτά με διάφορα επίπεδα δύναμης. Ο σκοπός είναι να συνηθίσω να με χτυπούν στο στομάχι. Με βάζει να στέκομαι με τα χέρια στο πλάι, τους στομαχικούς μυς σφιγμένους και το ηλιακό πλέγμα σε εγρήγορση. Δεν μπορώ να αντεπιτεθώ. Μπορώ μόνο να περιμένω και να προβλέψω τα χτυπήματα, να σφίξω τους μύες μου και να καταλάβω ότι οι γροθιές στο στομάχι είναι ο μόνος τρόπος να με προετοιμάσει για γροθιές στο στομάχι μου (ή οπουδήποτε) κατά τη διάρκεια μίας μάχης.

Την πρώτη φορά που το έκανε αυτό, τρομοκρατήθηκα. Τώρα, καταλαβαίνω ότι ο στιγμιαίος πόνος με κάνει πιο δυνατή, λιγότερο φοβισμένη για τη γροθιά ή κλωτσιά που μπορεί να μου ρίξει κάποιος κάποια στιγμή στο μέλλον. Στις επιχειρήσεις, αυτό το μάθημα είναι απίστευτα χρήσιμο και έχει αλλάξει τον τρόπο που σκέφτομαι για τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη.

Μερικές φορές χρειάζεσαι κάποιον να σε χτυπήσει στο στομάχι.

Ο ρόλος ενός συμβούλου για την επιχείρησή σας είναι ο ίδιος ρόλος που παίζει ο Mike όταν με χτυπάει στο στομάχι. Ξέρει πώς είναι να χτυπιέμαι και θέλει να διασφαλίσει ότι αν χτυπηθώ, το σοκ από το να χτυπηθώ δεν θα είναι πρωτόγνωρο. Ας ελπίσουμε ότι όσοι σας συμβουλεύουν, βλέπουν επίσης τους μελλοντικούς τρόπους με τους οποίους η επιχείρησή σας μπορεί να χτυπηθεί στο στομάχι. Ο ρόλος τους είναι να σας βοηθήσουν να αποφύγετε αυτές τις γροθιές προετοιμάζοντάς σας για τα μικρά χτυπήματα και τους μώλωπες που θα δείτε στην πορεία.

Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης, λοιπόν, ο ρόλος σας είναι να:

  • Βρείτε συμβούλους που έχουν χτυπηθεί (μεταφορικά) στο στομάχι και αφήστε τους να σας προσέχουν στην πορεία σας. Θα ξέρουν πότε κατευθύνεστε κάπου επικίνδυνα και ιδανικά θα σας προετοιμάσουν για τον αναπόφευκτο κίνδυνο.
  • Αφήστε τις μικρές γροθιές στο στομάχι σας να φαίνονται ως παράσημα προπόνησης. Αυτές οι μικρές άβολες καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόσκαιρες δυσκολίες, όχι ως τεράστιες αποτυχίες. Σας προετοιμάζουν για μεγαλύτερες και πιο βίαιες επιθέσεις στο δρόμο.
Ακόμα και με κλειστά μάτια, μπορούμε να κερδίσουμε.

Υπάρχει μια άσκηση που με βάζει ο Μάικ, στην οποία κλείνω τα μάτια μου και αυτός μου επιτίθεται. Ο σκοπός της είναι να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητες που έχουμε μάθει για να αποκρούσω την επίθεση. Όταν δέχτηκα την επίθεση πριν από χρόνια, ήταν νύχτα, ο δράστης μου ήρθε κρυφά και με αιφνιδίασε. Ως εκ τούτου, η προσομοίωση του Mike είναι το πιο δύσκολο συναισθηματικό πράγμα που έχω να κάνω όλη την εβδομάδα. Δηλαδή, μέχρι να το κάνω αυτό στην πραγματικότητα.

Συνήθως, δεν κάνω τέλεια την κίνηση της αντεπίθεσης. Χρησιμοποιώ ένα χτύπημα με ανοιχτή παλάμη αντί για γροθιά. Ή, χρησιμοποιώ ένα γόνατο αντί για μια κλωτσιά επειδή ξέρω ότι τα γόνατά μου στη βουβωνική χώρα είναι πιο δυνατά. Δεν πειράζει. Εξακολουθώ να μπορώ να τον αφοπλίσω (όταν χρησιμοποιεί μαχαίρι), να τον χτυπήσω και να αφήσω αρκετό χώρο για να ξεφύγω. Και πάλι κερδίζω.

Κερδίζω, όχι επειδή έχω τέλεια φυσική κατάσταση ή υπεράνθρωπη δύναμη, αλλά επειδή δεν τα παρατάω. Δεν σταματάω να αγωνίζομαι μέχρι να κερδίσω, γιατί δεν έχω την πολυτέλεια να χάσω. Η ήττα σημαίνει θυματοποίηση. Δεν θέλω να είμαι το θύμα.

Όταν δέχτηκα επίθεση πριν από χρόνια, ούτε εγώ τα παράτησα. Πάλεψα στο έδαφος και μετά στάθηκα όρθια, μέχρι που ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Ούρλιαξα και κλώτσησα και αρνήθηκα να τον αφήσω να κερδίσει. Δεν είχα καμία εκπαίδευση τότε. Κέρδισα μόνο επειδή είχα το θάρρος και την επιθυμία να ζήσω μέσα από αυτή την επίθεση.

Τώρα, έχω περισσότερη εμπειρία από την προπόνηση, αλλά στο τέλος της ημέρας, δεν είμαι ειδικός. Λίγοι από εμάς θα γίνουν κάποτε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, όμως, είναι να αρνηθούμε να τα παρατήσουμε. Μπορούμε να αρνηθούμε να αφήσουμε την επίθεση να μας κρατήσει κάτω. Μπορούμε να αρνηθούμε να αφήσουμε τον επιτιθέμενο να κερδίσει.

Αυτό είναι το μάθημα του Krav Maga που πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό για τις γυναίκες ηγέτες επιχειρήσεων. Θα δεχόμαστε επιθέσεις. Κάθε μέρα. Συχνά, δεν θα δούμε την επίθεση να έρχεται. Θα μας δέσουν τα μάτια με κάποιο τρόπο λόγω έλλειψης χρόνου, μη συνειδητοποίησης ή έλλειψης χρηματοδότησης και η επίθεση θα έρθει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ξέρουμε ότι ακόμα και με δεμένα μάτια μπορούμε να συνεχίσουμε να πολεμάμε. Μπορούμε να αρνηθούμε να γίνουμε θύμα. Μπορούμε να συνεχίσουμε να σηκωνόμαστε και να αντεπιτιθόμαστε. Γιατί αν γνωρίζω κάτι για τις γυναίκες επιχειρηματίες, είναι ότι όλες έχουμε πολύ θάρρος και πολύ καρδιά.

Στο τέλος της ημέρας, η καρδιά και το θάρρος κερδίζουν τις μάχες.

Kristina Libby

Η Kristina Libby είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Είναι, επίσης, διευθύνουσα σύμβουλος του SoCu, ενός πρακτορείου συμβουλευτικού μάρκετινγκ και ιδρύτρια της Lōhm. Προηγουμένως, η Libby εργαζόταν στη Microsoft, όπου διηύθυνε τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας. Έχει παρουσιαστεί και εμφανιστεί σε πολλά μέσα, όπως Entrepreneur, More, Cosmo, Los Angeles Times και πολλά άλλα. Το 2016, δημοσίευσε ένα βιβλίο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «Δεν χρειάζεσαι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός αν το κάνεις σωστά».

Πηγή: https://www.entrepreneur.com/article/319594

One Comment In This Topic

  1. Corned beef spare ribs jowl, cupim venison tail salami flank turducken ball tip pancetta ground round ribeye tongue.