Συχνές Ερωτήσεις

Ίσως με μερικές από αυτές σου λυθούν οι απορίες. Για ότι περισσότερο χρειαστείς μην διαστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας!

Το Krav Maga δεν συγκαταλέγεται στις πολεμικές τέχνες ή τα μαχητικά αθλήματα. Η βασικότερη διαφορά του Krav Maga με τις πολεμικές τέχνες είναι το πλαίσιο στο οποίο διδάσκονται και χρησιμοποιούνται. Το Krav Maga είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας βασισμένο στις ενστικτώδεις αντιδράσεις του σώματος με μοναδικό στόχο την επιβίωση. Δεν υπάρχουν κανόνες, διαιτητές, κατηγορίες βάρους, αντικανονικές συμπεριφορές. Μόνο η ψυχρή, βάρβαρη πραγματικότητα της βίας χωρίς όρια. Γι' αυτό το Κραβ Μαγκά σε εκπαιδεύει να κάνεις οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να επιβιώσεις. Τεχνικές που διδάσκονται στο Κραβ Μαγκά όπως η χρήση αντικειμένων, το δάγκωμα, η επίθεση στα μάτια, οι κεφαλιές, τα χτυπήματα στα γεννητικά όργανα και το σπάσιμο του γονάτου του αντιπάλου είναι συμπεριφορές που σε κάποιες τέχνες παραβλέπονται, απαγορεύονται ή θεωρούνται αντικανονικές. Η χρήση μιας τέτοιας τεχνικής όμως ενάντια σε ένα μεγαλύτερο, δυνατότερο αντίπαλο μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του να διαφύγεις ή να παγιδευτείς, καταλήγοντας βαριά τραυματισμένος στο έδαφος (ή ακόμα χειρότερα νεκρός).
Φυσικά και όχι! Αρχικά, στη σχολή και την ομοσπονδία μας δεν γίνονται δεκτοί μαθητές με εγκληματικό παρελθόν και παράνομη χρήση βίας. Επιπλέον, το να μελετάς ένα αντικείμενο που σε μαθαίνει να προστατεύεις τον εαυτό σου ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο είναι ένα ανώτατο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Εξάλλου, όταν έρχεσαι σε επαφή με την ωμή πραγματικότητα της βίας το τελευταίο πράγμα που επιθυμείς να κάνεις είναι να την χρησιμοποιήσεις εσύ ο ίδιος. Η αυτοάμυνα ξεκινά από την αποφυγή μίας επικίνδυνης κατάστασης και όχι κατευθείαν από την συμπλοκή.
Η σχολή μας αποτελεί επίσημο κέντρο εκπαίδευσης της International Krav Maga Federation. Η IKMF είναι η μόνη διεθνής ομοσπονδία που ιδρύθηκε από τον δημιουργό του Krav Maga, Imi Lichtenfeld. Επικεφαλής και πρόεδρος είναι ο Master Avi Moyal, έναν από τους τέσσερις μοναδικούς ανθρώπους στον κόσμο που ο Imi απένειμε αυτοπροσώπως τον τίτλο του Master. Οι γνώσεις που μεταδίδουμε είναι αποτέλεσμα συνεχούς εξέλιξης και προέρχονται από την αποδεδειγμένα πολυετή εμπειρία του συστήματος σε πραγματικές συγκρούσεις και μάχες. Όλοι οι εκπαιδευτές της IKMF επιλέγονται κι εκπαιδεύονται συνεχώς από την πιο υψηλόβαθμη ομάδα Ισραηλινών και μη εκπαιδευτών (GIT - Global Instructors Team) με την υποχρέωση να παραμένουν ενεργοί περνώντας εξετάσεις ικανοτήτων και συμμετέχοντας κάθε χρόνο στα updates της ύλης.
Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ικανότητα και η αντίληψη του ίδιου του μαθητή, η συχνότητα των προπονήσεων και φυσικά η ίδια του η θέληση για τον στόχο που έχει θέσει. Λόγω της φύσης του συστήματος, όμως, αλλά και από τη γενικότερη εμπειρία μας, σε μικρό χρονικό διάστημα ένας μαθητής είναι ικανός να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει αρκετά μεγάλη ποικιλία απειλών κι επιθέσεων που μπορούν να του συμβούν.
Αυτοπεποίθηση, ικανότητα έγκαιρης αναγνώρισης του κινδύνου, στρατηγική σκέψη, ηρεμία, εξαιρετική αίσθηση του περιβάλλοντος, επαγρύπνηση και σωστή ιεράρχηση των προβλημάτων. Και όλα αυτά θα σχηματιστούν ως mindset (τρόπος σκέψης) όχι μόνο σε μία κατάσταση επίθεσης, αλλά και γενικότερα σε όλους τους τομείς της ζωής σου.
Μία γυναίκα έχει δύο επιλογές στη σχολή μας. Η πρώτη είναι να ενταχθεί σε ένα μεικτό τμήμα αρχαρίων ή προχωρημένων και να ακολουθήσει τη γενική ύλη του Krav Maga. Η δεύτερη είναι να ενταχθεί στο τμήμα της Γυναικείας Αυτοάμυνας - Stay Away, στο οποίο επικεντρωνόμαστε σε απειλές ή επιθέσεις που μπορούν να συμβούν αποκλειστικά σε μία γυναίκα και κυρίως με το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Λόγω των συχνών περιστατικών που βιώνουν οι γυναίκες στις μέρες μας, η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική κακοποίηση είναι δύο ζητήματα που μία γυναίκα καλείται συχνά να αντιμετωπίσει.
Κατηγορηματικά όχι! Το πρώτο πράγμα που διδάσκουμε στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, είναι η αποφυγή κάθε μορφής βίας. Αν, όμως, δεν έχει άλλη επιλογή το παιδί θα πρέπει να νιώσει την αυτοπεποίθηση να σταθεί απέναντι στον κίνδυνο και να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που θα του δώσει το Krav Maga για να παραμείνει ασφαλές. Σε κάθε περίπτωση, πρώτο μας μέλημα είναι να κάνουμε τα παιδιά καλύτερους ανθρώπους κι έπειτα ικανούς μαχητές.
Υπάρχει η δυνατότητα ιδιαίτερων μαθημάτων, είτε ατομικά είτε σε ολιγομελείς ομάδες, κατόπιν συνεννόησης. Έτσι, μπορείς να προσαρμόσεις το μάθημα στις δικές σου ανάγκες και να θέσεις τους προσωπικούς σου στόχους.
Κανένα πρόβλημα! Η προϋπηρεσία σου σε άλλα συστήματα ή πολεμικές τέχνες δεν είναι σε καμία περίπτωση προαπαιτούμενη. Το Krav Maga θα σου παρέχει τα εργαλεία που χρειάζεται ένας αρχάριος μαθητής.
Ε και; Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα όλων και το Krav Maga έχει έναν μοναδικό τρόπο να προσαρμόζεται στον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του. Στη σχολή μας, εξάλλου, δεν έχουμε μόνο νέους μαθητές.
Μία συμπλοκή στον δρόμο δεν διαρκεί τις περισσότερες φορές παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα. Οπότε, δεν χρειάζεται η φυσική σου κατάσταση να είναι στα επίπεδα ενός καλά προπονημένου ανθρώπου για να ανταπεξέλθεις. Αυτό που σου εγγυώμαστε, όμως, είναι ότι η φυσική σου κατάσταση θα βελτιωθεί και θα χάσεις κάποια περιττά κιλά.
Από τη στιγμή που ο ιατρός σου σου έχει δώσει τη συγκατάθεσή του να ασκείσαι, δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι. Οι προπονήσεις γίνονται πάντα με κύριο μέλημα την ασφάλεια των μαθητών και στην περίπτωση που δεν μπορείς κάνεις κάποια άσκηση για τα πάντα υπάρχουν εναλλακτικές. Μην ξεχνάς ότι το Krav Maga έχει ολόκληρο τομέα εκπαίδευσης ΑΜΕΑ. Αφού μπορούν αυτοί οι άνθρωποι, μπορείς σίγουρα κι εσύ!
Η εκπαίδευση στη σχολή μας γίνεται σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, με την εποπτεία έμπειρου εκπαιδευτή και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών μας. Επιπλεόν, υπερηφανευόμαστε για το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στη σχολή μας μεταξύ των ανθρώπων μας!
Φυσικά και μπορείς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να επικοινωνήσεις μαζί μας και να μας ενημερώσεις.
Σύμφωνα με την νομοθεσία του ελληνικού κράτους, η αυτοάμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει κάποιος για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον του. Ως αναγκαία προσβολή, όμως, ορίζεται αυτή κατά την οποία υπάρχει λογική και μέτρο και σκοπός της είναι η αποκλιμάκωση και εξουδετέρωση του παρόντος κινδύνου. Αυτές είναι παράμετροι που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο κατά την εξάσκηση στην αυτοάμυνα, γι' αυτό και η εκπαίδευση των μαθητών μας συμβαδίζει πρωτίστως με τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους.