904 Views

Κατά καιρούς έχω ερωτηθεί για ποιον λόγο χρησιμοποιούμε το slow fighting στην προπόνηση του Krav Maga και για να το κατανοήσει αυτό κανείς θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσει το τί μπορεί να κερδίσει.

Αρχικά, το slow fighting είναι αυτό που λέει η ίδια η φράση, η προσομοίωση δηλαδή μίας πραγματικής μάχης σε πολύ αργό ρυθμό. Είναι ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσουμε τις μαχητικές μας δεξιότητες, γι’ αυτό και πέρα από το Krav Maga χρησιμοποιείται σε όλα τα μαχητικά αθλήματα (πυγμαχία, mma, muay thai) και τις πολεμικές τέχνες, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το slow fighting σου προσφέρει τα πάντα:

  • Κάνει το fighting/sparring διασκεδαστικό για τους αρχάριους μαθητές.
  • Αναπτύσσει γρηγορότερες αντιδράσεις.
  • Αναπτύσσει μεγαλύτερη ποικιλία στους συνδυασμούς των επιθέσεων αλλά και στις αντεπιθέσεις.
  • Σε βοηθά να αναπτύξεις τακτικές αλλά και να προσαρμοστείς σε διαφορετικά στυλ αντιπάλων.
  • Σε κάνει πιο δημιουργικό στην μάχη.
  • Κατανοείς το timeline και τον τρόπο σκέψης που πρέπει να έχει ένας ασκούμενος στο Krav Maga.

Όταν βγαίνει από την εξίσωση της μάχης ο φόβος του τραυματισμού, τόσο του να τραυματιστείς εσύ ο ίδιος όσο και του να τραυματίσεις τον αντίπαλό σου, είναι πολύ πιο έυκολο να αντικαταστήσεις τον πανικό με την καθαρή σκέψη. Έτσι, καταφέρνεις να δημιουργείς σχέδιο μάχης για τις επιθέσεις, τις άμυνες και τις αντεπιθέσεις σου και να διαβάζεις καλύτερα τις αντιδράσεις του αντιπάλου σου (“όταν κάνω το x πώς αντιδρά ο άλλος;”, “όταν κινούμαι με τον x τρόπο πώς κατευθύνεται ο άλλος;” κλπ.). Μέσω αυτής της διαύγειας καταλαβαίνεις καλύτερα την μηχανική του σώματός σου και διαβάζεις καλύτερα τον αντίπαλό σου.

photo by @yannis.galaios

Ιδιαίτερα σε σενάρια πολλαπλών επιτιθέμενων (zombie games) η ψυχραιμία που κερδίζεις με την εξάσκηση του slow fighting θα σε βοηθήσει στο να αναπτύξεις συγχρονισμό σκέψης και σώματος για την καλύτερη τακτική επιλογή. Το να παραμένεις ήρεμος πνευματικά στη μάχη σε κάνει αποτελεσματικό και έγκυρο στις αποφάσεις σου. Πότε θα πρέπει να επιτεθείς; Προς τα πού θα κατευθυνθείς; Ποιό εργαλείο θα χρησιμοποιήσεις; Όλες αυτές είναι ερωτήσεις που κάνεις συνέχεια στον εαυτό σου, όταν βρίσκεσαι σε μία κατάσταση μάχης και όπως σε κάθε απόφαση της ζωής η ηρεμία και η ψυχραιμία είναι τα όπλα σου.

Φαντάσου τον εαυτό σου ως ένα αρχάριο κιθαρίστα. Πρώτα θα μάθεις τις νότες πάνω στην κιθάρα, έπειτα θα σχηματίσεις μικρές φρασούλες και κάποια στιγμή θα μάθεις να παίζεις μερικά ολοκληρωμένα κομμάτια. Όλα αυτά τα εξασκείς αρχικά χωρίς μετρονόμο, έπειτα σε πολύ αργό τέμπο και μόνο όταν βελτιωθείς θα καταφέρεις να ακολουθήσεις τον ρυθμό της υπόλοιπης μπάντας. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η μάχη.

Ναι αλλά το slow fighting δεν είναι κανονική μάχη. Σωστά! Δεν παύει, όμως, να είναι ένα εργαλείο μεγάλης αξίας για να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου. Να βελτιωθείς τεχνικά και τακτικά.

Μα το slow fighting είναι βαρετό και δεν δίνει καμία πρόκληση. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι όσοι υποστηρίζουν αυτή τη θέση είναι τα άτομα που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στον ρυθμό της αργής μάχης και εν τέλει βρίσκονται να χάνουν. Αν χάνεις συνεχώς σε προπόνηση του slow fighting υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες να πάνε στην άκρη πολλά από τα συνηθισμένα σου πλάνα και όπλα, όταν συναντήσεις έναν αντίπαλο με την ίδια αυτοπεποίθηση και το ίδιο aggression (επιθετικότητα) με εσένα.

Ο καλύτερος τρόπος να εξασκείσαι στο slow fighting είναι να βάλεις στην άκρη τον εγωισμό σου. Μην έχεις τη νοοτροπία του να βγεις νικητής στην προπόνηση, αλλά να βελτιωθείς πρωτίστως εσύ κι έπειτα να βοηθήσεις τον συνασκούμενό σου να βελτιωθεί. Δοκίμασε διαφορετικά πράγματα, πάρε και δώσε feedback από τον εκπαιδευτή και τους συμμαθητές σου και είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

Γιώργος Βουδούρης

Expert & Lead Civilian Instructor

IKMF Krav Maga